Dnia 27.10.2015r. w Szkole Podstawowej im. Anny Jenke w Mrowinach, w ramach programu profilaktyki w klasach 0 – III oraz IV – VI , odbył się „Dzień Chleba”, który przygotowała Pani Aneta Sawko.
Przeprowadzone warsztaty miały na celu propagowanie zdrowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz wpływanie na jakość chleba na rynku oraz promowanie stylu życia gwarantującego zachowanie zdrowia. Interesująca dla uczniów była prezentacja pt.: „Od ziarenka do chleba” , gdzie uczniowie mogli zobaczyć jak dawniej pieczono chleb, a jak to się robi obecnie.
W ramach ogólnopolskiej akcji „Cała Polska Czyta Dzieciom”, Pani Katarzyna Buczma przeczytała fragment książki M. Musierowicz „Całuski Pani Darling”, pt.: „Chlebowy obiad Włóczykija”. Uczniowie mieli okazję spróbować także zdrowego pieczywa: żytniego, razowego, wieloziarnistego, pszennego.
Dzięki tej akcji, w naszej szkole będzie odbywać się „Tydzień Dobrego Chleba”. Uczniom i nauczycielom nie zabrakło pomysłów, aby w oryginalny sposób wprowadzić wszystkich w tematykę związaną z chlebem oraz zapoznać z zasadami zdrowego stylu życia, dlatego też każda klasa na godzinach wychowawczych podejmie się następujących przedsięwzięć:
– wykonanie gazetek tematycznych w klasach „Od ziarenka do bochenka”
– wykonanie pieczywa z masy solnej lub plasteliny przez przedszkolaków oraz najmłodszych uczniów kl. I-III
– prezentacja filmu edukacyjnego „Od ziarna do chleba”
– układanie przez uczniów rymowanek o chlebie
– konkurs na najciekawszy plakat promujący zdrowy styl życia
– zajęcia komputerowe w programie PAINT „Jak zrobić zdrową kanapkę”
– zajęcia plastyczne związane z chlebem i zdrową żywnością
– redagowanie przepisu na zdrowe pieczywo.
Mamy nadzieję, że podjęte działania przyczynią się do tego, iż uczniowie naszej szkoły będą zawsze darzyć chleb szacunkiem, a kupując chleb wybierać tylko ten, który pozwoli zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
Justyna Rzeczycka
Galeria zdjęć: