Podsumowanie akcji „Tydzień Dobrego Chleba”!
W naszej Szkole przez cały tydzień uczniowie mieli okazję do podejmowania wielu działań związanych ze zdrowiem. Dzieci poznały zdrowotne właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, oraz miały możliwość promowania zdrowego stylu życia gwarantującego zachowanie zdrowia.
Między innymi uczniowie samodzielnie przygotowywali zdrowe kanapki, robione z chleba żytniego, wieloziarnistego, razowego i pszennego. Do zrobienia posiłku wykorzystali same zdrowe produkty: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, sałata, wędlinę, ser. Na godzinach wychowawczych uczniowie redagowali przepisy na zdrowe pieczywo, wykonywali plakaty promujące zdrowy tryb życia oraz układali jadłospisy na zdrowe śniadania. Zapoznali się również z pracą rolnika, młynarza, piekarza i poznawali miejsca, w których pracują. Dzieci poznały też składniki potrzebne do wypieku chleba, różne rodzaje mąk oraz dzieliły się domowymi przepisami. Miały okazję degustować różne rodzaje chleba, przyrządzać go i smakować. Na lekcjach plastyki uczniowie wykonali ilustracje dotyczące chleba, a uczniowie klas młodszych wspólnie stworzyli różne rodzaje pieczywa z masy solnej i plasteliny, a także układali rymowanki o chlebie.
Przeprowadzone w szkole zajęcia umożliwiły uczniom zdobycie wiedzy na temat zrównoważonego rozwoju, wpływu środowiska na zdrowie, wartości odżywczych chleba i jego właściwości zdrowotnych, a także podkreślały konieczność szacunku dla chleba oraz przybliżały wartość chleba – w ujęciu tradycji narodowych i religijnych. Tydzień chleba w szkole był okazją, by zastanowić się nad swoja dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie i zacząć troszczyć się o swoje zdrowie.
Cała społeczność szkolna aktywnie zaangażowała się we wszystkie zaplanowane działania. Uczniowie i nauczyciele mogli pochwalić się, jak najbardziej twórczymi i efektywnymi pomysłami, które sprawiły, iż „Tydzień chleba w szkole” był naszym wspólnym i niezwykle udanym przedsięwzięciem.
Justyna Rzeczycka
Galeria zdjęć: